Ο Αυτισμός στο Cinema..

Αφού τους έβαλα όλους για ύπνο ήρθε η ώρα της χαλάρωσης.

Έβαλα μια ταινία να δω. Λεγόταν “Τhe Αccountant” – Ο Λογιστής. Ξεκινάει και κολλάω στο θέμα της ταινίας. Ο πρωταγωνιστής με σύνδρομο asperger. Ταινία δράσης μεν υπέροχη και αξίζει να την δεις αλλά εγώ έμεινα στις σκέψεις μου για το πως ο κινηματογράφος έχει προσπαθήσει να μας δείξει την ζωή αυτών τον χαρισματικών ατόμων.

Τι είναι όμως ο αυτισμός.Ο αυτισμός είναι  μια αναπτυξιακή διαταραχή , που χαρακτηρίζεται από μειωμένη κοινωνική αλληλεπίδραση και επικοινωνία, καθώς και από περιορισμένη, επαναλαμβανόμενη και στερεότυπη συμπεριφορά.

Ο κινηματογράφος έχει δείξει την ευαισθησία του γύρω από κάθε σοβαρό θέμα έτσι και εδώ. Παρακάτω σας παραθέτω κάποια ντοκιμαντέρ και ταινίες που διαπραγματεύονται με σεβασμό το θέμα του αυτισμού.

 Ζωή Σαν Κινούμενο Σχέδιο “Life, Animated”

Ο μόλις τριών ετών Οουεν «εξαφανίζεται» ξαφνικά μέσα στον εαυτό του. Οι γονείς του χάνουν τη γη κάτω από τα πόδια τους και ο παιδίατρος αδυνατεί να καταλάβει τι πραγματικά συμβαίνει. Η τελική διάγνωση των εξειδικευμένων γιατρών επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους τους και μιλάει για αυτισμό. Τα γεγονότα, όμως, παίρνουν ανέλπιστα κινηματογραφική τροπή όταν το μικρό αγόρι βρίσκει κυριολεκτικά τη φωνή του μέσα από τις κλασικές ταινίες της Ντίσνεϊ και κάπως έτσι αρχίζει να επικοινωνεί με την οικογένειά του και τον υπόλοιπο κόσμο.

Ο Άνθρωπος της Βροχής “Rain Man “

Ο Τσάρλι πιστεύει ότι με το θάνατο του πατέρα του, θα λύσει όλα τα οικονομικά προβλήματά του, όταν μαθαίνει έκπληκτος ότι η πατρική περιουσία πηγαίνει σ’ έναν μεγαλύτερό του αδελφό, που είναι μάλιστα αυτιστικός και του οποίου την ύπαρξη αγνοούσε μέχρι τώρα.

Το Όνομά Μου Είναι Σαμ ” I am Sam”

Ο Sam Dawsons είναι ένας γλυκός, “ιδιαίτερος” άνδρας, καθώς έχει την αντίληψη ενός 7χρονου παιδιού.Ο Sam, λοιπόν, έχει μια κόρη, τη Lucy Diamond, την οποία απέκτησε  κατά την σύντομη σχέση του με μια άστεγη γυναίκα η οποία τους εγκατέλειψε μετά τη γέννα.  Η κοινωνική πρόνοια, ωστόσο, θέλει να δώσει το κοριτσάκι  για υιοθεσία, καθώς κάποιος κοινωνικός λειτουργός αποφασίζει πως δεν είναι καλό για εκείνη να μείνει μαζί του. Κάτι τέτοιο, θα έβαζε σε κίνδυνο την ανάπτυξή της. Αυτό οδηγεί τον Sam στην αναζήτηση μιας διακεκριμένης δικηγόρου και ξεκινά ένα δικαστικό αγώνα προκειμένου να κερδίσει την επιμέλεια της κόρης του.

Ο Γρίφος Του Αυτισμού “The Autism Puzzle “

Η σκηνοθέτιδα παρουσιάζει ιστορίες ατόμων που αντιμετωπίζουν τη διαταραχή, συμπεριλαμβανομένου του αδελφού της Τίμοθι και του πατέρα της Μάικλ, συνιδρυτή της Εθνικής Αυτιστικής Κοινωνίας, όπως και συνεντεύξεις με ειδικούς πάνω στο θέμα. Εκπληκτικό ντοκιμαντέρ για τον αυτισμό που γυρίστηκε το 2002/03 για το BBC. 

Ο Λογιστής “The Accountant

Ο Κρίστιαν Γουλφ είναι ένας εξαιρετικός μαθηματικός που τα πηγαίνει καλύτερα με τους αριθμούς, παρά με τους ανθρώπους. Διατηρώντας ως βιτρίνα ένα συνοικιακό λογιστικό γραφείο, ο Κρίστιαν κρατάει τα βιβλία κάποιων εξαιρετικά επικίνδυνων εγκληματικών οργανώσεων. Την ίδια περίοδο που η Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος, με επικεφαλής τον Ρέι Κινγκ, αρχίζει να σφίγγει τον κλοιό, ο Κρίστιαν αναλαμβάνει τα βιβλία ενός νομοταγούς πελάτη: μιας εταιρείας ρομποτικής, της οποίας μια λογιστική υπάλληλος ανακάλυψε μια λογιστική απόκλιση εκατομμυρίων δολαρίων. Όσο ο Κρίστιαν έρχεται πιο κοντά στην αλήθεια, τόσο ο αριθμός των πτωμάτων αρχίζει να ανεβαίνει.

 Ζωή Με Τον Άλκη

Ο Άλκης, ένα αυτιστικό παιδί έντεκα ετών κι έχει φέρει σε απελπισία το οικογενειακό του περιβάλλον και κυρίως τη Γαλλίδα μητέρα του, η οποία θέλει να το κλείσει σε ίδρυμα. Στην απόφαση αυτή αντιτίθεται ο πατέρας του Άλκη, που δέχεται το πρόβλημα του γιου του και προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί του. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like